Immigratieland Amerika

Actualiteit

Er wordt zo ontzettend vaak en veel afgegeven op Amerika. Nu weer op de Trump ‘administration’ en dan met name de recente scheiding van ouders en kinderen die illegaal de grens over zijn gestoken. Velen menen en voelen zich gerechtigd om ongebreideld en zonder voldoende kennis van zaken, van alles te kunnen en mogen roepen en schrijven, de president verwijten te mogen maken en keer op keer te veroordelen en weg te zetten als een idioot en dwaas. Ga er maar eens aanstaan, president van Amerika!

Amerika is bij uitstek het land dat is gebouwd op immigranten. Veel (circa 50%) van de huidige Amerikanen hebben voorouders die via Ellis Island (1892-1954) het land zijn binnengekomen (circa 12 miljoen). Het waren barre tijden en omstandigheden; crimineel, ziek, zwak of misselijk en erger mochten het land niet in en werden teruggezonden. Ik raad iedereen aan om eens te gaan kijken op Ellis Island. Het opent ogen en zorgt voor ‘mindsets’ die meer en veel betere mogelijkheden bieden om de actualiteit te begrijpen en te beoordelen.

Vandaag de dag heeft Amerika (nog steeds) te dealen met een enorme stroom immigranten, vaak illegalen die via de zuidgrens het land in (proberen te) komen. Al deze mensen weten of kunnen weten, welke lot hen wacht als ze betrapt en opgepakt worden. Het is nooit anders geweest. Ze nemen bewust het risico. Kennelijk is het verlangen naar Amerika zo groot dat ze er heel veel voor over hebben. Welnu, wie verlangt naar het land van zijn dromen, moet niet klagen, ook niet de niet direct betrokkenen (wij dus!), als dat land ‘onaardig’ reageert als iemand de geldende wetten overtreedt. Dat is wel erg inconsequent!

Een ander belangrijk facet van ‘emigreren’ naar Amerika is de inburgering en het verkrijgen van het staatsburgerschap (‘U.S. citizen’). Daar zijn legale wegen voor. Het staatsburgerschap is zeer gewild bij immigranten en mensen uit de hele wereld doen daar heel erg veel moeite voor. Er zijn echter veel eisen, een daarvan is dat je de taal en de geschiedenis moet kennen. Je moet Engels kunnen lezen en schrijven en het overheidssysteem begrijpen. Verder moet je ‘deugen’ en je volgens de Amerikaanse normen en waarden gedragen. Illegaliteit is natuurlijk geen pre! Heel bijzonder is, dat wie eindelijk het staatsburgerschap verwerft, trots is op Amerika en met de hand op het hart het volkslied luidkeels meezingt.

Samengevat: Amerika heeft de immigratie in het algemeen al heel lang behoorlijk goed voor elkaar. Veel beter dan Europa en ons eigen kikkerlandje. Er is op de keper beschouwd op dit punt eigenlijk niet zo veel mis met Amerika, maar mij dunkt wel degelijk met de vele criticasters die niet in staat zijn om genuanceerd te denken en oorzaak en gevolg in beschouwing te nemen en dientengevolge, domweg ‘blind’ tekeer gaan tegen de president van immigratieland bij uitstek, Amerika. Om over na te denken lijkt me.


« terug